Ullens egenskaper

Vi använder främst ull i våra hästprodukter eftersom vi anser att det är ett överlägset material. Några av ullens viktigaste egenskaper är att den

  • andas
  • reglerar värme
  • absorberar fukt
  • är vattenavvisade
  • är självrengörande
  • är naturligt antibakteriell.

Så fungerar det

Vad menar vi egentligen när vi pratar om att ullen andas, reglerar värme och är självrengörande? Hur fungerar det och varför?

Ullfibern skiljer sig från andra textilfibrer genom sin uppbyggnad. Fibern är uppbyggt av keratin och har små fjäll som ihop med ullfettet lanolin skapar de helt fantastiska egenskaperna som textilt material. Egenskaperna upptäcktes för tusentals år sedan och fibern har sedan använts och anpassats efter tidens textila behov.

Ullen andas

Ullfibern är krusig och det gör att mycket luft fyller ut mellan fibrerna. När ullen bearbetas och krymps så bildas miljontals små luftfickor. Det ihop med den hydrofobiska förmågan gör att den upplevs som andningsbar. Det vill säga att den håller ett torrt och luftigt klimat mot kroppen.

Ull reglerar värme

Genom alla luftfickor som skapas mellan ullfibrerna så isolerar den bra mellan olika temperaturer. Genom att den också har förmågan att andas så sker det en utjämning som gör att värmen upplevs som behaglig. Ull reagerar ständigt på förändringar i kroppstemperaturen och bibehåller bärarens termofysiska komfort i både kallt och varmt väder. Ullen känns dessutom torr och varm mot kroppen även när den är fuktig, till skillnad från andra textila material.

Ull absorberar fukt

Ullen är hydrofobisk och kan dra till sig vattenånga, exempelvis fukt och svett från kroppen. Ullen leder sedan bort fukten från kroppen och förångar den i luften. Ull kan absorbera fukt både mellan fibrerna och inuti fibern. Det är därför den känns torr även om den är fuktig. Ull kan hålla upp till 30% av sin egen vikt i fukt. Det är när  fuktigheten blir högre under ullschabraket än utanför som ullen aktivt arbetar för att absorbera fukten och sedan transportera den genom materialet tills att det uppstår jämvikt på båda sidor.

Ullen är självrengörande och vattenavvisande

Ullens fiber är täckta med fjäll. De ser ut som små hakar och det är också de som gör att ullen lätt tovar ihop sig. Fjällen bidrar också till en mekanisk friktion som gör att smuts och partiklar inte fastnar lika lätt. Du behöver därför bara tvätta ungefär var femte gång mot andra textilier. Lanolinet, som är en körtelolja från huden, gör att fjällen klibbar ihop sig och ger en vaxad yta som gör att vatten och smuts inte får fäste. Det mesta av lanolinet tvättas bort under bearbetningen till att väva textilier eller filta ihop ullen, men den färdiga produkten behåller ändå en viss del av sina vattenavvisande egenskaper genom både lanolinresterna och fiberns fjäll.

Ullen är naturligt antibakteriell

Ull förhindrar genom sin fiberstruktur att vatten, smuts och mögel byggs upp på ytan eller i själva fibrerna. Genom att ullen rengör sig själv och har förmågan att transportera bort fukt så hämmar den också bakteriell tillväxt. Den minskar helt enkelt förutsättningarna för bakterier att gro och den hjälper också till att skapa ett klimat mot kroppen som inte är så gynnsamt för bakterier.

Se film om när vi testar en provbit från våra schabrak meden från ett schabrak av 100% polyester. Båda säger sig bland annat kunna absorbera fukt:

 

 

Miljö och natur

Utöver alla fina egenskaper så är ull även naturvänligt på så sätt att den är ett spillmaterial, den är biologiskt nedbrytbar och den kräver förhållandevis lågt miljöslitage vid bearbetning. Det största slitaget sker vid tvättning men den processen har blivit bättre genom specifik avloppshantering. Ull som kommer från Australien och Nya Zeeland har behandlats med kemikalier mot parasiter, men våra ullprodukter har ett ursprung inom EU till allra största delen. Det gör att att vi slipper dessa kemikalier, vi har kortare transporter och det finns miljökrav i tillverkningen och utsläppen.

Som material är ullen dessutom miljövänlig eftersom den kräver väldigt lite skötsel och därför inte sliter på naturen när vi använder den. Du kan exempelvis använda ett ullschabrak många fler gånger innan du behöver tvätta det, jämfört med ett schabrak av bomull eller polyester. Det spar på vatten, energi och kemikalier.

Ull till hästen

För hästens behov vill vi påstå att ull är ett ultimat material. Kanske är det så enkelt att det påminner om hästens egen päls? Både päls och ull har utvecklats under miljontals år och har till uppgift att skydda djuret mot både värme och kyla, torka och ösregn. Det ska dessutom hålla sig rent och inte bidra till hudinfektioner eller andra hudsjukdomar.

Har du blivit mer nyfiken på våra produkter av ull?

Schabrak

Vojlockar

Benpaddar och lindor