Miljö- och Hållbarhetsfilosofi

Hållbarhet är en av Natural Winners grundläggande värden, en av orsakerna till att vi finns. Därför är det extra viktigt för oss att var öppna med det vi gör och hur vi tänker, och samtidigt vara ödmjuka med att det finns massor av förbättringspotential. Vi kommer alltid att sträva mot att prioritera miljön där det finns valmöjlighet.Hållbarhet är ett mycket komplext begrepp och allt vi människor gör har en miljöpåverkan, och för det mesta ett slitage av jordens resurser. Vår intention inom Natural Winner är följande:

Material

   Vi har valt att arbeta med naturliga materialval till minst 98%. Gemensamt för dem är att de är biologiskt nedbrytbara.

    Ull

    Ull är ett spillmaterial som idag väldigt sällan tas tillvara på. Mycket märkligt tycker vi då ullen har många förnämliga egenskaper, t ex isolerande, antibakteriellt, smutsavvisande, vattenavvisande, fuktabsorberande utan att kyla, självrengörande mm. Dessutom kräver behandling av ull färre kemikalier och vattenmängd än andra textilier vid beredning OCH det behöver sällan tvättas eftersom det är mycket självrengörande (vilket sparar vattenförbrukning även under användningsfasen). Vår ull produceras främst i Sverige eller på mindre anläggningar inom EU. En sund och bra djurhållning är viktigt för oss. Självklart väljer vi ECO när det finns som valmöjlighet. Då vi tillverkar i 100% ull (utan uppblandning av polyester) går både tyg och stoppningar/ vadderingar enklare att återvinna.

    Bomull

    Oblekt bomull används i våra rep-produkter. Det används också där det inte finns motsvarighet i andra material, t ex band eller stroppar i vissa mått. Även om bomull är ett naturmaterial så kräver det en hel del vatten och kemikalier vid tillverkning vilket gör att vi föredrar ull för de funktioner som går. Ren bomull går att återvinna, och är som alla våra naturmaterial biologiskt nedbrytbart.

    Hampa

    Ett starkt och naturligt material som vi använder istället för polyester till grövre remmar där slitstyrkan/ hållfastheten är extra viktig. Vi har även inblandning av hampa i en del förstärkningsmaterial för att öka livslängden på produkten.

    Läder

    Läder är ett naturligt spillmaterial, och vi väljer den äkta varan istället för den oljebaserade kopian. Vårt läder är vegetabiliskt garvat och infärgat för att minska kemikaliehanteringen vid beredning. Det gör stor skillnad för både natur och fabriksarbetarna som handskas med produkten. Välskött läder håller i många många år och blir även därför ett bra och hållbart val. Tyvärr är lädret i våra påsydda loggor inte vegetabiliskt garvade (än).

    Viskos

    Ett naturmaterial som utvinns av trädens cellulosa. Ett sätt att ta tillvara restprodukter, men som också kräver kemikalier för att brytas ner och omvandlas. Vi tillåter några procent viskos som uppblandning i t ex passpoalband.

    Polyester

    Tyvärr har vi inte hittat smarta slitstarka lösningar för vissa tillverkningsdetaljer, det gäller bland annat sytråd och kardborreband. Vi använder därför polyestertråd i all vår sömnad. Vi tillåter inga uppblandningar av polyester i tyger eller stoppningar, då vi vill undvika oljebaserade material som kan läcka mikroplaster, och som kräver omfattande kemisk hantering.

      Mikroplaster

      Vi vill INTE bidra till att mikroplaster kommer ut och sprids i naturen, därför varken tillverkar vi eller köper in produkter (annat än kardborreband och sytråd) som är tillverkade av oljebaserade material – hur billigt det än må vara.

       Frakt

       Vi gör vad vi kan för att minimera CO2-utsläpp i samband med frakt, och neutralisera det som går. Vi väljer därför att ta ut en avgift för all frakt till kund för att påvisa att det kostar att skicka varor. I gengäld planterar vi ett träd för varje order för att kompensera. Vår förhoppning är att vi tillsammans tar ett gemensamt ansvar för det miljöslitage som all frakt framkallar.

       Logistik

       Vi köper in det allra mesta av våra produkter inom EU för att minimera långa och onödiga fraktvägar. Vi väljer även de transportalternativ som innebär minst slitage där det finns valmöjlighet till det.

       Emballage

       Vi väljer att skicka våra produkter i återvunna pappersförpackningar, och med papperstejp för att minimera plast.Vi använder produktförpackningar endast till några få produkter.

       Tillverkning

       Vi syr upp våra produkter i Sverige för att säkerställa korta leveransvägar mellan råvara, tillverkning och konsument, goda arbetsförhållanden (löner som går att leva på, kontrollerade arbetstider, ingen risk för barnarbete eller korruption mm), moderna maskiner och lokaler. Inte minst så håller våra produkter en jämn och mycket hög kvalitet som minimerar risk för kasseringar.

         Inköp

         Vi väljer noggrant ut de samarbetspartners vi vill arbeta med. Våra värderingar väger tyngre än snabba affärer, vi tror inte att naturen tål att stressas på utan bör hanteras med eftertanke. Likadant tänker vi när det gäller våra produkter. Dock finns inte alltid vårt optimala val tillgängligt, utan vi tvingas kompromissa. Än så länge. Vi kommer därför att vara öppna och ärliga med våra produkters ursprung så att du som kund alltid vet vad det är du köper. Och samtidigt jobbar vi ihärdigt med att förbättra i alla delar.

         Kontor

         Vi agerar digitalt i den mån det går vad gäller fakturor, följesedlar, marknadsföring, etc. I de fall det behövs använder vi återvunna produkter och förbrukningsmaterial med miljöstämpel. Det gäller även produkt- och fraktemballage. Vi har solceller som försörjer den större delen av elförbrukningen. Självklart sopsorterar vi och väljer ECO-kaffe också, alla insatser räknas.

         Återvinning och livslängd

         Eftersom vi värnar om både en lång livslängd och återvinning uppmuntrar vi i första hand till att sälja vidare en produkt som du inte längre använder till någon annan. Cirkulärekonomi är bättre för miljön och våra produkter slits med stil och patina. Vi förespråkar återanvändning före återvinning, och återvinning före deposit.

          Laga och sy om

          Laga produkten om den går sönder i någon detalj, det förlänger livslängden och minskar miljöslitaget. Eller varför inte sy om delar av den till något annat användbart? Kanske en benpadd, ett sittunderlag, eller sovplats till hunden… Använd fantasin. Våra läderprodukter kan med fördel lämnas in till sadelmakare för att repareras vid behov, på så sätt håller de ytterligare några år.

          Återvinning av ull/ bomull

          Våra ull och ylletyger går att återvinna eftersom de är tillverkade av 100% ull. Detsamma gäller bomullsprodukterna. Lämna in till din återvinningsstation och låt produkten bli till nytt användbart material. Skulle den av någon anledning hamna i naturen (vilket vi inte rekommenderar) så är den biologiskt nedbrytbar.

          Förpackningar

          Sortera och återvinn förpackningarna som kommer från oss. På så sätt hjälps vi åt att minska mängden ny råvara.


          Plantera träd

          Vi tror på att ge tillbaka till naturen och försöker därför att kompensera Co2-utsläpp genom att plantera ett träd i samarbete med VI-skogen för varje kundorder.

          ”Träd bekämpar både fattigdom och klimatförändringar. Vi-skogen arbetar med trädplantering i östra Afrika, där de också utbildar lokala bondeorganisationer i hållbart jordbruk och agroforestry, jämställdhet och företagande. Agroforestry går ut på att låta träd växa och samverka med grödor och boskap. Det ger kvinnor och män som lever i fattigdom möjlighet att klara av klimatkrisens effekter. De ökar sin motståndskraft och kan därmed själva förbättra sina levnadsvillkor, direkt och på lång sikt. Samtidigt binds koldioxid och klimatet förbättras." /VI-skogen (viskogen.se)

            

           Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete, eller vill ge feedback? Kontakta oss HÄR