Skötselråd för våra produkter

ULL-/ YLLEPRODUKTER

Ull är ett material som i mångt och mycket kan ta hand om sig själv - om du bara ger den rätt förutsättningar. Det kommer även att ge den en extra lång livslängd. Däremot kan en produkt förstöras helt genom felaktig tvätt. Se därför mina bästa tips nedan:

Daglig skötsel:

Skaka av och låt hänga luftigt efter varje användning så minskar behovet av tvätt väsentligt. Yllet har självrengörande egenskaper. Borsta med mjuk borste över områden med synlig smuts eller för att få bort hästhår. Vid ev svåra fläckar kan det räcka att gnugga en fuktig frottétrasa över det drabbade området, men prova alltid att borsta först. Vi rekommenderar den HÄR borsten till skötsel av ylletyger.

Ibland kan ylletyger dra till sig skadeinsekter som äter hål på tyget, det kan undvikas genom att placera ut cederträ i närheten. Vi har de HÄR i vårt sortiment.

Tvätt:

Undvik att tvätta produkten i onödan, både för att spara på vatten och för att minska slitage på produkten.När du behöver tvätta så är det viktigt att följa tvättråden noga:

Handtvätt max 30°C, Maskintvätt i handtvätt- eller ylleprogram i max 30°C och max 600 varv/min i centrifugering. Använd ulltvättmedel. Fäst ihop kardborreband innan tvätt. Tvätta inte ihop med andra produkter som kan knåda eller valka schabraket/vojlocken. Ull är känsligt och felaktig tvätt kan förstöra produkten. Dra och forma till tyget efter tvätt för att bevara ursprunglig format. Får EJ torktumlas. Kan krympa ca 3% i tvätt.

Tips! Vill du få ur mer vatten ur produkten så att den torkar snabbare så kan du lägga den på en frottéhandduk och rulla ihop den hårt, vattnet sugs då upp av handduken.

Produkten får EJ torktumlas.

Strykning:

Ylletyger kan pressas/strykas och får då även en snyggare och slätare yta. Stryk EJ direkt på tyget utan lägg alltid en fuktad bomull-/lin-trasa emellan produkten och strykjärnet. Använd medelhög värme och arbeta utåt. Fukt och värme har en formande effekt på ull så börja försiktigt tills du ser hur tyget och produkten reagerar.

Noppor och ludd:

Vi försöker välja högkvalitativa material till våra produkter med en mindre risk för noppor och ludd, men ullfibrer lever också sitt eget liv. Om du efter ett tag upplever en ökad luddighet, noppor eller fibrer som kryper upp genom yttertyget så ansar man dem bäst genom att försiktigt klippa av dem nära ytan. I vissa fall kan ett rakblad, eller noppa bort-maskiner användas. Iaktta alltid försiktighet så att du inte skär sönder tyget.

Noppor, ludd, eller slitageskav är en utseendefråga och en normal process som inte påverkar användningen förrän på riktigt lång sikt. Se det som en naturlig patina av en älskad produkt. Efteråt går produkten att återanvända eller återvinna, läs mer om det HÄR.

 

LÄDER

Smörj in lädret med läderolja innan du använder det första gången. Lädret kan ha blivit uttorkat under tillverkningsprocessen. Rätt skött kommer lädret att hålla under många år framöver.

Kontinuerlig skötsel:

Se till att hålla lädret rent och smidigt med hjälp av lädertvål och läderolja/läderfett. Läs instruktionerna på produkten.